Moltes empreses i equips estan preocupats per la retenció del talent de les seves treballadores i treballadors.

No m’estranya! Vivim en un món global on la majoria de persones podem accedir a informació, al coneixement … això ja no ens diferencia! Hem de diferenciar-nos a través del talent de les persones que formen les nostres organitzacions i equips.

Les persones són l’avantatge competitiu de la majoria de les organitzacions. Podríem matisar la frase dient:

“El talent de les persones és l’avantatge competitiu de les Organitzacions”

No hi ha una sola forma o clau per retenir el talent. Per a mi hi ha 4 grans claus de la retenció del talent. Són aquestes:

 1. La MISSIÓ / RAÓ DE SER de la teva organització o equip
 2. L’alineació PERSONA – LLOC DE TREBALL
 3. Els MOTIVADORS
 4. L’ECOSISTEMA ORGANITZATIU

Dir-te que aquesta proposta funciona com un engranatge. Si falla qualsevol de les 4, el sistema es ressent i per tant la fugida de talent és més probable.

Permet-me que et parli una mica més d’aquestes 4 claus.

 1. La MISSIÓ / RAÓ DE SER de la teva organització o equip

Hem de disposar d’un projecte il·lusionant, un propòsit, una creença que vagi molt més enllà d’uns productes o serveis. Les preguntes clau aquí serien, per què fem el que fem? Quina és la nostra causa? Per què la nostra empresa hauria d’importar a algú?

Un cop tenim clar això hem de contractar persones alineades amb aquesta creença, amb aquest propòsit. Si contractem persones que només vulguin una feina, tindrem treballadors únicament preocupats per guanyar diners.

“Hem de fugir dels” mercenaris “que només treballen per diners i poder contractar seguidors / es de les nostres creences i propòsit”

 1. L’alineació PERSONA – LLOC DE TREBALL

Ens hem d’assegurar que les persones respecte al seu lloc de treball tinguin o compleixin amb:

 • Els coneixements i habilitats necessaris.
 • Les competències personals claus per al lloc.
 • El potencial necessari per créixer i adaptar-se als futurs canvis.
 • La motivació pel lloc, les seves funcions i responsabilitats.

“Els llocs de treball es creen a partir de les necessitats de l’empresa, de l’àrea o de l’equip, mai a partir de les característiques o perfil de les persones”

Aquí pots veure el VÍDEO explicatiu sobre la RETENCIÓ DEL TALENT

 1. Els MOTIVADORS

Ens referim a l’alineació entre les aspiracions, desitjos, objectius personals i professionals de les persones i els objectius, desitjos i necessitats de l’organització.

Si la persona sent que, en aquesta empresa, en aquest lloc de treball, amb aquestes condicions, amb aquestes oportunitats, amb aquestes polítiques, etc. podrà cobrir i complir les seves aspiracions o no.

“Per conèixer els motivadors hem de conèixer a les persones, i per conèixer a les persones cal preguntar, parlar, comunicar-se amb elles”

 1. L’ ECOSISTEMA ORGANITZATIU

Més enllà de les persones a nivell individual i del seu encaix amb els seus llocs de treball, hi ha alguns aspectes que formen part de l’ecosistema organitzatiu i que val la pena tenir en compte per la seva influència en la retenció o fugida de talent. Són principalment aquests:

 • Sentiment de pertinença. Ser i sentir-se reconegut / a per l’equip i l’organització.
 • Treball en equip. La capacitat de treballar en equip dins d’una àrea o equip i fer-ho també entre departaments.
 • El lideratge. Estar liderat per un estil de lideratge constructiu, transformador, propi del segle XXI, que em permeti créixer, desenvolupar-me i aprendre.
 • El clima laboral. Ens referim a l’ambient laboral, les relacions. És important treballar sota un clima positiu, constructiu, comunicatiu, de relacions professionals, adultes i constructives.

“Com a organització hem de treballar i invertir en crear un ecosistema laboral que fomenti el treball en equip, el lideratge positiu i un clima laboral saludable”

Ja per acabar, dir-vos que, si en les nostres polítiques de Recursos Humans tenim en compte aquestes 4 grans claus, tindrem moltíssimes possibilitats d’èxit.

La major part de persones voldran estar amb nosaltres i contribuiran a construir un clima i una cultura que ens permetran abordar els objectius amb èxit.

Ah! I una cosa molt important! Tindrem molts menys problemes amb el personal.

Una forta abraçada i moltes gràcies per ser-hi. Cuida’t!

Josep Moulines

Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Coach · Consultor de RH · Formador