Segurament la majoria de nosaltres sabem de la importància de treballar en equip i de l’aspecte diferencial en els resultats d’un veritable treball en equip.
Moltes vegades presumim de saber treballar en equip o que som un veritable equip. En realitat, si ens posem a observar la feina, les accions i les decisions que prenen els membres de l’anomenat “equip”, actuen com “un grup” de persones que realitzen la seva feina en major part des de la individualitat. Un grup de persones no és un equip.
Per deixar de ser un grup i passar a ser un veritable equip, cal donar alguns passos en el desenvolupament d’un equip
Hi ha diferents raons que ens impedeixen treballar com un veritable equip. La majoria d’elles neixen en nosaltres mateix@s, de la nostra personalitat, de la nostra forma de veure i d’interpretar el món, de la pròpia experiència, de les nostres habilitats i competències… altres neixen de l’estil de lideratge a què està exposat l’equip, de les polítiques de la pròpia Organització, que moltes vegades no afavoreixen el treball en equip… en aquest article no entraré ni en unes ni en altres d’aquestes raons.
Vull centrar-me en les etapes per les quals passa un equip al llarg del seu desenvolupament i evolució, i en els motius que porten a que un equip, o part d’ell, s’estanqui per aquest camí de desenvolupament.
Tots els equips passen per diferents etapes de relació entre els seus membres, algunes altament productives o constructives, altres frustrants o destructives. Som-hi!
- Equip DIPLOMÀTIC
- Equip OBERT
- Equip IMPLICAT
- Equip CÒMPLICE
Anem a desenvolupar-les una mica i a parlar de les claus del seu desenvolupament. També dels perills a evitar en cadascuna d’aquestes etapes.
- Equip DIPLOMÀTIC. –En aquesta etapa l’equip s’està formant o hi ha membres nous. Les persones o algunes de les persones no es coneixen entre elles i es guarden les aparences.
En aquesta etapa les persones són positives, formals i prudents en les seves manifestacions o comentaris, dient sovint el que s’espera que diguin, amb intenció de ser incloses en el grup
A priori hi ha una predisposició a voler-se conèixer i a voler ser acceptades pel grup (sentiment de pertinença).
Clau per arribar a la següent etapa (equip obert). – L’EXPRESSIÓ. Els membres de l’equip han de poder conèixer-se més i dir-se més. Les paraules clau per al desenvolupament serien PERMETRE i COMPARTIR.
Risc d’estancament. – L’APARENÇA. Arriba quan apareixen les pors, suspicàcies i recels, i com a conseqüència les persones del grup no són capaces d’acceptar cert nivell de conflicte. Optar per l’evitació del conflicte i per l’ocultació d’opinions portarà al grup a l’estancament.
En L’APARENÇA, la normalitat del grup és fingida. S’expressen les opinions de forma general, i la comunicació és “políticament correcta”. S’evita discrepar obertament i es calla molt. S’actua sense convicció ni compromís.
Clau per sortir de L’APARENÇA. La clau per sortir de l’aparença és treballar en un acord o ALIANÇA per al grup. Aquest acord o aliança permet crear un context de confiança i seguretat.
- Equip OBERT. – En aquesta etapa l’equip ha aconseguit que es qüestionin els temes i s’emetin els primers judicis. S’expressen sense recel les opinions individuals.
Necessàriament apareixen les primeres divergències de fons i potencials conflictes. El grup és capaç d’acceptar aquestes diferències i el fet que es puguin generar conflictes
Clau per arribar a la següent etapa (equip implicat). – L’ALINEAMENT. Els membres de l’equip són capaços de gestionar el conflicte de forma positiva. La paraula clau per al desenvolupament seria RESOLDRE.
Risc d’estancament. – EL SECTARISME. En aquest tipus d’estancament apareixen els bàndols, hi ha una política de “amb mi o contra mi”. Només s’accepten les opinions coincidents i no les divergents, i bàndols contraris s’ataquen subtilment.
En EL SECTARISME, els líders de cada bàndol lluiten per guanyar adeptes i per imposar-se als altres. Tot això pot mostrar-se de forma subtil i encoberta. Genera disfunció ja que s’interposen els interessos del grup als generals de l’Organització.
Clau per sortir del SECTARISME. La clau per sortir del sectarisme és el REDESCOBRIMENT. Aprofundir i/o recuperar la proximitat a partir d’allò que uneix a l’equip.
- Equip IMPLICAT. – En aquesta etapa hi ha respecte per les diferències, i una gestió sana del conflicte. Es fomenten els acords, hi ha un bon treball en equip, i una clara orientació a la tasca.
El grup és eficaç i mostra un bon rendiment. No obstant això, a nivell personal no hi ha necessàriament encara una entesa especialment fluid i una sincronització
Clau per arribar a la següent etapa (equip còmplice). – L’INTERDEPENDÈNCIA. Els membres de l’equip són capaços de gestionar la relació interpersonal en forma de mútua entesa i mutu creixement, entenent, acceptant i integrant les competències i habilitats de l’altre. La paraula clau per al desenvolupament seria SINCRONITZAR.
Risc d’estancament. – L’ESTANCAMENT. Quan al funcionar raonablement bé en la tasca, la gent s’acomoda i renúncia a la sincronització personal i a la relació interpersonal.
Per falta de comunicació fluïda i una entesa automàtica, el grup no és capaç d’assolir el nivell d’excel·lència i rendiment que marqui la diferència.
Clau per sortir de l’ESTANCAMENT. La clau per sortir de l’estancament és la VALENTIA. La valentia per fer un pas més en les relacions i sortir del conformisme, a partir d’una empatia i un coneixement més profund de l’altre.
- Equip CÒMPLICE. – En aquesta etapa l’equip funciona a una gran velocitat, es comunica de manera intuïtiva, telepàtica podríem dir, i hi ha absoluta sincronia.
Els seus membres s’entenen, s’interpreten en la justa mesura, i la comunicació cobra el sentit precís en cada moment
Risc d’estancament. – EL BLINDATGE. El grup, en plena complicitat, pot tancar-se als de fora o a persones noves al grup, prenent sense ser conscient la via de l’immobilisme, convertint-se en un grup blindat.
L’equip blindat, no fa fàcil la integració de nous membres. És un equip que aixeca fronteres inconscients difícils de creuar per a una persona nouvinguda. I és també un equip en el qual la sortida d’algú es pot viure com una traïció.
Clau per sortir del BLINDATGE. La clau per sortir del blindatge és la BENVINGUDA. Obrir les portes de l’equip a les persones noves a partir de la voluntat d’integrar-les en l’equip. Deixar de banda la por a la novetat i optar per una mentalitat oberta.
Què et sembla? T’identifiques en alguna d’aquestes etapes? Veus al teu equip principalment en alguna d’elles?
Et convido a que t’atreveixis a realitzar una anàlisi del teu equip per poder detectar on estan tots i cadascun dels seus membres en aquestes etapes de desenvolupament.
A partir d’aquest anàlisi sereu més conscients d’on esteu pel que fa a les etapes de desenvolupament, per poder sortir de les zones on potser us heu estancat i/o per seguir avançant amb més força i rapidesa.
T’atreveixes?
Només m’ho has de dir. És molt senzill. Cada membre de l’equip omple un qüestionari confidencial a través d’un enllaç que li enviem nosaltres. Quan tots els membres hagin contestat, el sistema genera un informe com el que pots veure aquí de mostra:
Mostra de l’informe d’análisis de l’equip
Un cop tinguem l’informe, quedem per entregar-te’l i comentar els seus resultats perquè o bé, prendre mesures per part teva per millorar en el desenvolupament del teu equip, o per a programar una acció presencial d’intervenció per ajudar l’equip en el seu avanç i desenvolupament. El que tu creguis més convenient.
Per sort, ara podem ponderar de forma objectiva l’evolució d’un equip i aplicar eines precises que permeten trobar la solució més adequada en cada cas.
Estic a la teva disposició, demana’m informació sense compromís!
I recorda, igual que en l’esport, el treball en equip és un dels factors que marquen la diferència de resultats entre unes Organitzacions i altres.
Si t’ha agradat i creus que pot ser de valor per algú, comparteix-lo!! Gràcies.
Una abraçada! Salutacions!
Josep Moulines
Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Executive & Teams Coach · Consultor de RH · Formador
Deixeu un comentari