Ets una persona ocupable?

Aquesta és una pregunta que s’hauria de fer tothom qui estigui al món laboral o que aspiri a ser-hi.

L’Organització Internacional del Treball defineix l’ocupabilitat com a:

“… l’abast de les qualificacions, coneixements i les competències que augmenten la capacitat dels treballadors per a aconseguir i conservar una feina, millorar la seva feina i adaptar-se al canvi, triar una altra feina quan ho desitgin o perdin el que tenien i integrar-se més fàcilment en el mercat de treball en diferents períodes de la seva vida”.

En aquesta definició hi trobo a faltar l’ACTITUD que hom té davant de les dificultats que s’anirà trobant a la feina i a la vida en general.

Moltes vegades lliguem la seguretat laboral a la situació contractual en la que ens trobem (contracte fix) o al sector en el que treballem. En aquest últim m’estic referint al sector públic o a l’aspiració de ser funcionari/a.

Què trist aspirar a una feina, a un sector, a un lloc de treball… només per sentir-me més segur. Ho respecto, però no ho recomanaria mai a ningú, ni als meus propis fills. Hauríem d’aspirar a quelcom més que això, per a aconseguir una societat i un país de progrés.

L’autèntica seguretat no recau en el tipus de contracte ni en el tipus de sector o lloc de treball. L’autèntica seguretat recau en la teva ocupabilitat.

És clar que tota opció o tria que fa cadascú és respectable. Jo no he vingut a aquesta vida a estar còmode, prefereixo optar per ser feliç. I tu?

Si respons que SÍ a la majoria d’aquestes preguntes que et proposo a continuació, no cal que et preocupis, només cal que t’ocupis. Ets una persona ocupable.

  1. Tens estudis de grau mig o superior?
  2. T’agrada el que fas?
  3. Domines més d’un idioma? Sobretot l’anglès?
  4. Allò que fas o en que ets expert, ho poden o ho podran fer les màquines o els ordinadors amb facilitat?
  5. Té futur allò pel que t’has preparat o pel que tens experiència? Ho busca el mercat?
  6. Procures fer de la formació i l’aprenentatge un mode de viure?
  7. Tens una actitud de curiositat o de millora contínua?
  8. Procures estar al dia i obert al món llegint, assistint a actes, conferències, congressos…?
  9. Sents que cada dia aprens alguna cosa nova?
  10. Poses intenció per sortir de la teva zona de confort, i per tant, a voler-la ampliar?

Bé, podria seguir amb més preguntes… encara que si has contestat que SÍ a aquestes 10, m’atreviria a dir que no et faltarà mai la feina. Sobretot si l’acompanyes d’una bona actitud, una actitud com de la que parlava en l’anterior Post. Aquí tens l’enllaç per si no l’has llegit.

Si no has contestat que SÍ a totes les preguntes, no et preocupis, ara ja tens alguna pista del camí que has de seguir per ésser més ocupable, i per tant, sentir-te més segur a la feina.

Si en aquest camí de desenvolupament necessites un coach que t’acompanyi, ja saps on sóc, m’encantarà dur-te a la millor versió de tu.

Una forta abraçada i moltes gràcies per ser-hi. Cuida’t!

Josep Moulines

Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Coach · Consultor de RH · Formador