Què és el TALENT?  Abans de contestar la pregunta el primer que voldria afirmar de forma rotunda és que:

Tothom té talent, tu tens talent. Una altra cosa és si n’ets conscient i en quina mesura l’utilitzes en tots els aspectes de la teva vida.

Actualment es parla molt del talent, de gestionar-lo, de retenir-lo, de captar-lo… però poques vegades ens fem la pregunta, “què és el talent?”.

Aquesta és una pregunta que acostumo a fer en formacions o conferències. Segurament cada un de nosaltres respondríem de forma diferent, i molt probablement de forma encertada en part. I per què dic en part? Perquè el talent no es pot definir o contenir en un sol aspecte o característica.

El talent és la suma de tres grans aspectes, el que PUC fer, el que VULL fer i el que acabo fent o FAIG.

Deixa’m que expliqui una mica més aquests tres grans aspectes.

1. El que PUC fer.- Tot allò que tu ets, que està contingut en tu, en la teva persona. Tot allò que fa que estiguis preparat per fer alguna cosa, per afrontar un repte. Aquesta part està formada per aquests cinc elements bàsics:

  • Els CONEIXEMENTS.- Tot allò que tu saps, que has après a l’escola, a casa, a l’institut, a la universitat, en els llibres, en totes i cadascuna de les persones que s’han creuat a la teva vida… Per exemple, saber sobre un tema o matèria en concret (matemàtiques, ciència, política, psicologia…).
  • Les HABILITATS.– Tot allò que has practicat i que ara ja domines, ho has integrat en tu… Per exemple, saber conduir, aprendre a fer anar un programa informàtic…
  • Les COMPETÈNCIES.- Allò pel que tens facilitat i que fa que el teu acompliment i resultat davant d’una feina, situació o repte sigui extraordinari o superior a la mitjana. Parlaríem d’aspectes com la capacitat de treball en equip, empatia, lideratge, creativitat, pensament analític, orientació a resultats, flexibilitat…
  • L’EXPERIÈNCIA.- O experiències que has anat vivint. La suma d’aquestes proporcionen coneixements, habilitats, ajuden a desenvolupar competències i augmenten la teva capacitat d’intuïció. Sortir de la zona de confort et fa créixer com a persona i professional, i et dota d’eines que et fan més ocupable i talentós/sa.
  • L’AUTOESTIMA.- Cal valorar-se com a persona i professional. És important creure en tu i ser conscient de tot allò que ets i pel que estàs preparat/da. Moltes vegades ens oblidem dels recursos que tenim i de tot allò que ja ens hem anat demostrant. Cal no oblidar-ho per a afrontar els nous reptes.

2. El que VULL fer.- Tot allò que em motiva i em mou a actuar. Els MOTIVADORS. Els teus motors. Cal que intentis saber quins son. Pensa en allò que quan ho fas no et treu energia, sinó que te’n dóna; que quan ho fas el temps et passa volant i et costa deixar-ho. Alguna cosa no funciona quan esperem que la motivació ens arribi de fora. És molt perillós quan la nostra motivació està en mans dels altres o d’aspectes que no depenen de tu, si és així tens moltes possibilitats d’insatisfacció (desmotivació) o de que et baixi l’autoestima.

3. El que FAIG.- Tot allò que acabes fent. La teva CONDUCTA davant els reptes i objectius, la teva forma de relacionar-te amb els altres i d’influir-hi, la teva ACTITUD i resposta davant les diferents situacions que ens porta la vida (personal o professional). Tota aquesta part beu de les dues anteriors.

Són la teva CONDUCTA i la teva ACTITUD les que marcaran la diferència, perquè és el que acaben veient els altres de tu i és a partir de l’ACCIÓ que s’aconsegueixen les coses.

Pensa en la fórmula que et proposava a l’inici  PUC + VULL+ FAIG = TALENT

De què serveix que puguis (PUC), vulguis (VULL) i no actuïs (FAIG)? Segurament arribaràs tard o no arribaràs. Tot allò que veus al teu entorn ha estat prèviament pensat per algú que va creure que era possible, ho va voler fer (motivació) i va decidir dur-ho a terme, o sigui FER-HO!

De què serveix que puguis (PUC), però que no et motivi (VULL)? Si ho acabes fent (FAIG), actuaràs amb desmotivació i això et portarà conseqüències en l’entorn i en tu.

De què serveix que vulguis (VULL), actuïs (FAIG), però sense estar-ne preparat de cap manera? Això pot ser molt perillós, segurament seràs un conjunt de bones intencions però ineficient.

Ja ho veus! El talent depèn de molts aspectes. Si vols aprofundir-hi, disposem d’eines per mesurar el teu talent i també per ajudar-te a desenvolupar-lo i a dur-lo a terme.

AQUÍ et pots descarregar un díptic d’algunes eines per a mesurar aspectes dels que he parlat en aquest article.

En aquest ARTICLE parlo de com retenir el talent. Fes-li una ullada!

Si vols deixa un comentari, m’encantarà saber la teva opinió sobre el tema. Si creus que l’article pot ser útil per a algú altre, no dubtis en compartir-lo a les xarxes socials.

Una forta abraçada i moltes gràcies per ser-hi. Cuida’t!

Josep Moulines

Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Executive & Teams Coach · Consultor de RH · Formador