Per les seves característiques i raons diverses, és normal trobar-te que en una PIME no existeixi l’àrea de Recursos Humans. Podríem dir que les raons més habituals d’aquest fet són les següents:

  • El nombre de treballadors de l’empresa és petit.
  • La funció administrativa de Recursos Humans (nòmines i contractes) la tenim delegada a una empresa externa. Una gestoria habitualment.
  • Les poques coses que es realitzem recauen en alguna persona que normalment està ubicada en l’àrea d’Administració i Finances, i per tant, aquesta persona no les té com a prioritat en les funcions del seu lloc de treball.
  • Les polítiques de Recursos Humans no són prioritàries en l’estratègia de l’empresa.
  • Disposem d’una àrea de Recursos Humans o persona que s’hi dedica, però que en realitat, les seves funcions, corresponen més a les d’una àrea de Personal, que no pas a una àrea orientada a les persones, al seu desenvolupament i aprofitament de potencial, retenció de talent, etc.

Per sort, cada vegada hi ha més PIMEs que tenen més clar que cal anar més enllà de la gestió de nòmines i contractes. I és que si realment creiem que les persones són el més important de l’Organització, hauríem d’actuar en coherència amb aquesta creença.

Fes que el més important, sigui el més important” Stephen R. Covey

Des del primer moment que vaig descobrir i decidir que el que volia era dedicar-me a la gestió de persones i a acompanyar a les PIMEs a passar d’un departament de personal a una veritable àrea de Recursos Humans, va començar un llarg i enriquidor camí d’aprenentatge i de descobriment.

Durant el màster en Direcció de Recursos Humans, ara ja fa força anys, em vaig adonar que calia fer un important esforç d’adaptació en tot allò que ens explicaven, per tal d’apropar-ho a la PIME.

Sempre que participo en congressos, conferències, xerrades… em trobo amb noms de persones amb grans càrrecs en grans multinacionals, que ens parlen de les seves grans proeses i projectes duts a terme a les seves grans empreses, amb grans pressupostos. Tot és gran, com veieu. També en les escoles de negoci la majoria de referencies i exemples estan basats en multinacionals.

En sortir sempre dic: això està molt bé, però em pregunto … I per a les PIMEs? No ha? No necessiten que parlem de coses per elles? No necessiten professionalitzar aquesta àrea?  I això que el 99% de les empreses a Catalunya ia Espanya són PIMES!!

Aquests són alguns dels motius pels quals avui em dedico a fer aquesta feina. Per aquesta gran oblidada, la PIME.

“A les PIMEs em trobo amb grans persones, que fan grans esforços, i que cada vegada volen fer més coses per que les persones trobin l’ecosistema més adequat, per a fer l’empresa més rendible, més eficient i sobretot més saludable.”

Aprofito per convidar-te a valorar la possibilitat de participar en un curs de Gestió de Persones per a PIMEs, que iniciarem ben aviat a través de la Cambra de Comerç de Barcelona, i que ja compta amb unes quantes edicions amb molt d’èxit.

AQUÍ trobaràs la informació sobre el contingut, cost, dates, edicions…

També hi trobaràs TESTIMONIS de persones que ja l’han realitzat.

Una forta abraçada i moltes gràcies per ser-hi. Cuida’t!

Josep Moulines

Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Coach · Consultor de RH · Formador