L’objectiu d’aquest post és el de donar algunes idees o pautes per afrontar un període de confinament a casa teva amb èxit. Sento que estem davant d’una gran OPORTUNITAT.
A QUIN tipus d’èxit em refereixo?
- Preparar la ment. És a dir, tenir la mentalitat adequada per afrontar una situació limitada en moviment, en les teves relacions socials, una aturada en la teva activitat personal i professional habitual, una situació d’incertesa que podria generar emocions negatives.
- Cuidant-te, cuidant-nos. Dedicant temps per a tu i per a les persones amb les que estàs compartint confinament a casa teva, en el cas que no estiguis sol.
- No deixar-nos portar per l’excés de informació, el pessimisme i la negativitat.
- Organitzant-te. És una gran oportunitat d’aprofitar aquest temps tan valuós que moltes vegades trobes a faltar.
- Augmentar la teva consciència adonant-te de tot el que tens i tot el que ets.
I tot això COM ho fem?
Proposo 8 ASPECTES O EINES que a mi m’estan sent molt útils.
- Evita el victimisme
Accepta la situació, com més temps estiguis lamentant-te d’ella, més energia inútil gastaràs. Orienta’t a la solució i no a el problema. Per a això et recomano viure AQUÍ I ARA.
Intenta portar la teva ment a tot allò que estiguis realitzant en cada moment, viu en el present.
Passem massa temps en el futur i això ens genera ansietat. Passar massa temps en el passat ens genera depressió. En l’equilibri està l’èxit, i aquest el trobaràs vivint plenament en present.
Hi ha diferents eines que t’ajudaran a desenvolupar una major capacitat de viure en el present, aquí i ara. Per exemple, el mindfulness, el ioga i la meditació.
També et recomano un gran llibre, “El poder del ahora” d’Eckhart Tolle.
- Cuida’t
Cuidar-se és un acte de responsabilitat cap a tu i cap als altres. Ara i sempre. És una de les millors lliçons que podem aprendre d’aquesta situació.
Mentre et cuides a tu, també estàs cuidant a la teva família, a la resta de la societat, al propi sistema sanitari…
Dedica’t temps, el que segurament no tens en el teu dia a dia habitual i el que no tindràs quan les coses tornin a la normalitat, que tornaran.
Cuida la teva alimentació. Tenim la nevera molt a prop i disponible 24 hores al dia. Hauríem de mantenir un ordre i no menjar entre hores. Intentar portar una dieta equilibrada i adequada a la limitació i reducció de despesa energètica a causa de la reducció de la nostra activitat habitual.
Cuida el teu cos. Mou-te i descansa. Fes exercici diàriament adaptat a l’espai i als recursos amb els que disposis a casa. Trobaràs taules d’exercicis en aplicacions per a mòbils, internet… Intenta dedicar-hi un temps fix en la teva rutina diària. Si pot ser, sempre a la mateixa hora.
Assegura un bon descans. En la mesura que puguis, intenta no fer “de la nit el dia”. Ves a dormir més o menys a la mateixa hora que un dia laborable i aixeca’t després de dormir les teves hores. Per a uns seran 6h, per a altres 7h…
- Expressa les teves emocions i ajuda als altres a que ho facin
Canta, balla, riu, escolta, reconeix, agraeix, conversa, reflexiona, sent, avorreix-te, bada… Fes-ho amb qualitat i consciència, des del cor, amb les persones amb les que ets a casa teva o amb les que contactis a través d’ les xarxes socials, videoconferència, etc.
És important i molt saludable poder expressar com et sents, en aquesta i en qualsevol circumstància.
Molts dels trastorns físics i desequilibris de salut són causats per la no expressió de les nostres emocions.
Compta amb persones de confiança per poder-te expressar i que et sàpiguen escoltar. Fuig de persones tòxiques i si et toca conviure amb alguna d’elles, fes el possible per establir “una pantalla imaginària” perquè no t’afecti.
- Practica el positivisme a partir de la gratitud
Es tracta de veure el costat positiu de les coses, sobretot quan estem davant d’un desafiament.
Aprecia el que tens. Tendim a focalitzar en el que ens falta i això fa que ens passin desapercebudes les coses quotidianes.
La gratitud és una espècie de “Super poder” i la responsable d’enfortir la immunitat, millorar l’optimisme i desbloquejar la felicitat.
Quan estem agraïts ens sentim bé perquè s’amplia la nostra perspectiva. Quan estem atrapats en l’estrès i la desesperació, sovint desenvolupem una visió subjectiva i només podem concentrar-nos en el negatiu.
Davant els desafiaments, la gratitud és el remei perfecte per a la infelicitat.
Quan estem experimentant l’agraïment i l’estima, el nostre estat d’ànim es transforma en alegria.
Per enfortir la nostra experiència de gratitud et proposo un exercici diari:
Abans que finalitzi el dia, anota 3 coses de les que et sentis agraït/da i que hagin ocorregut o hagis sentit aquest mateix dia que acaba. Anota també una experiència positiva.
Fes aquest exercici un mínim de 21 dies, encara que quan t’acostumis i en vegis els resultats, et costarà deixar-ho.
Aquest exercici entrena la teva ment a enfocar-se en el costat positiu de les coses, a veure allò que tens i no enfocar-te en el que et falta.
Vull compartir amb tu una eina. Una taula Excel que vaig realitzar per a mi i que potser et serveixi a tu per portar els teus registres d’agraïment: http://bit.ly/3bahbrH
- Gaudeix dels teus
Potser només en temps de vacances familiars disposem de temps suficient per a compartir amb les persones amb les que convivim.
Aprofita el confinament per gaudir dels teus fills si els tens i/o de la teva parella, mascota… realitzar activitats conjuntes, jugar, aprendre, ajudar, cuidar, protegir, estimar, abraçar…
És un bon moment per conèixer-vos més, arribar a acords de convivència i posar a prova la crítica constructiva que us pot fer millors persones.
També de poder tenir més converses, escoltar amb més qualitat i reconèixer-nos els uns als altres, pels vostres rols i pel que sou com a persones.
Diuen les estadístiques que a la Xina van augmentar les peticions de divorci de forma exponencial durant el confinament pel coronavirus. Espero que no et passi a tu, o sí, mai saps si el que et passa és per a bé o per a mal.
- Organitza’t, organitzeu-vos
Intenta tenir una rutina clara i porta-la a terme. Marca’t horaris per realitzar les diferents tasques que et proposis. Si no vius sol@, realitzeu l’horari conjuntament en la mesura que pugueu.
Establiu les hores de menjar, d’exercici, de treball individual, d’activitats grupals, d’oci… i temps lliure.
El calendari o agenda ha de poder permetre flexibilitat, ha de ser una guia, no són els 10 manaments!
Per tant, ha de ser flexible i adaptable, no ens posem pressions innecessàries.
L’organització i l’agenda et permetrà ser més eficient i evitar la mala sensació que ens produeix el pas dels dies i el fet de sentir que no completes res o que no aprofites el temps.
- Inverteix el temps en tasques de la llar
Realitza aquelles coses que saps que voldries fer i sempre et queixes que no tens temps per que no estàs a casa.
Dedica temps a aquell àlbum de fotos que tens pendent, ordena la teva roba, l’armari, la prestatgeria… repara aquella porta que fa soroll, la finestra que no tanca bé, buida les fotos del teu mòbil, realitza la còpia de seguretat del teu ordinador, ordena els teus arxius físics i digitals…
Dibuixa, toca la guitarra, aprèn anglès, munta un puzle o una maqueta, llegeix aquell llibre pendent…
I finalment… i no menys important…
- Fes dieta d’informació
En períodes de confinament social rebem moltíssima informació sobre “el problema” o “causa del confinament”.
Ens envaeixen per “terra, mar i aire”. Per sort o desgràcia disposem de molts canals i vies d’informació.
Agafa el teu el comandament i que no sigui el teu mòbil, la TV, la ràdio, el veí, el grup de WhatsApp…Tu decideixes què, quan i com. Exerceix el teu lideratge!
Informa’t de forma diària però puntual. Fes-ho a través de mitjans fiables i objectius.
Evita estar molta part del teu temps connectat al “problema” o “causa de confinament”. Evita alguns grups de WhatsApp, canals de TV sensacionalistes, tertúlies sobre el tema… i centra’t en els diferents punts que ja hem parlat. Posa-l’hi més fàcil a la teva ment i orienta’t a la solució, com dèiem en el punt 1. Agafa tu el timó!
Espero que aquests punts et serveixin d’inspiració i que t’ajudin a afrontar aquesta situació d’una manera el més exitosa possible. Per a mi, l’èxit d’aquesta situació serà si al sortir-ne, la teva mentalitat és millor, està més prepara i entrenada per a situacions d’incertesa i complexitat, et coneixes millor, sents que has aprofitat el temps i les experiències positives superen en escreix, els impediments i les limitacions d’un confinament.
Et desitjo el millor, sobretot molta salut per a tu i els teus.
Cuida’t i comparteix aquesta informació si la consideres d’utilitat.
Aquí et deixo un enllaç on pots trobar aquest article en format PDF: http://bit.ly/3a7rexq
Una forta abraçada,
Josep Moulines
Psicòleg del Treball i de les Organitzacions · Executive & Teams Coach · Consultor de RH · Formador
Deixeu un comentari